Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Μακεδονίτικα κεφτεδάκια «Σουτ Μακάλο» με λάδι πάπρικας

    Συνταγή από:
    35 λεπτά
    Προετ. 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 20 λεπτά | Μερίδες: 6

    ΥΛΙΚΑ

     

    Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου

    • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
    • 200 γρ. χοιρινό κιμά
    • 1 αυγό
    • 4 σκ. σκόρδο
    • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    • 1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
    • 1 κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. μπαχάρι
    • Θυμάρι
    • 120 γρ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Αλεύρι για το αλεύρωμα

    Για το μακάλο

    • 1 κ.σ. λάδι σκόρδου και 3 κ.σ ελαιόλαδο
    • 4 κ.σ. αλεύρι
    • 1 κύβο κότας (αν δεν έχουμε ζωμό)
    • 850 ml νερό ή ζωμό κότας
    • Ελαιόλαδο
    • Θυμάρι
    • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
    • Πιπέρι

    Για το λάδι πάπρικας

    • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (ανάλογα την προτίμηση)
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    Για τα κεφτεδάκια και τον πουρέ σκόρδου

    1. Στο multi ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι, το λάδι και τα πολτοποιούμε.
    2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη του κιμά μαζί με το αυγό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι και μια κ.σ. πουρέ σκόρδου.
    3. Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί, το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά.
    4. Αρωματίζουμε με θυμάρι και ζυμώνουμε.
    5. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
    6. Όταν ροδίσουν, σβήνουμε με 2 κ.σ από τον πουρέ του σκόρδου και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.

    Για το μακάλο

    1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια κ.σ. από το λάδι του σκόρδου και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
    2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε σταδιακά το νερό ή τον ζωμό, ρίχνουμε τον κύβο(εάν δεν έχουμε ζωμό κότας) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
    3. Βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, αρωματίζουμε με θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

    Για το λάδι πάπρικας

    1. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γίνει χλιαρό, στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε.
    2. Σερβίρουμε το σουτ μακάλο με λίγο από το λάδι πάπρικας.

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5