Ετοιμάστε μόνοι σας το αγαπημένο ψωμί της καθαράς Δευτέρας με σίγουρη επιτυχία ακολουθώντας την συνταγή μας!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό χωριάτικο
- 700 ml νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο
- 25 γρ νωπή μαγιά ή 15 γρ ξηρή
- 2 κτσ μέλι
- 24 γρ αλάτι
- 60 ml ελαιόλαδο
- Για την επιφάνεια
- 4 κτσ νερ
- 2 κτγ ζάχαρη
- μπόλικο σουσάμι για πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα βαθύ μπολ ή μία μπασίνα βάζουμε το εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε την μαγιά, το μέλι, 200 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη τον χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες μέχρι να δούμε ότι έχει κάνει φουσκάλες. (Σε αυτή την φάση μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα την συνταγή θα έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα στις λαγάνες.)
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και σταδιακά τα υπόλοιπα 800 γρ αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς στο χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι (σε περίπτωση που κολλάει ελαφρώς δεν μας πειράζει).
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα καθαρό αλευρωμένο μπολ την σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C πάνω κάτω αντιστάσεις.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε 2 μεγάλα ορθογώνια ταψιά.
- Κόβουμε την ζύμη στα 2 και τοποθετούμε 1 σε κάθε ταψί, ανοίγοντας τις λαγάνες με βρεγμένα χέρια στο μέγεθος του ταψιού η λίγο μικρότερες σε περίπτωση που μας αρέσουν αφράτες.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις δύο λαγάνες σε όλη την επιφάνεια με το ζαχαρόνερο και τις αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία για να δημιουργήσουμε τις κλασσικές τρύπες, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα για 25-30 αν αφήσουμε χοντρή την ζύμη για αφράτο αποτέλεσμα και 15-20 λεπτά ανάλογα το φούρνο αν κάνουμε λεπτές λαγάνες για τραγανό αποτέλεσμα καλή επιτυχία!
Κατηγορία:
Τέλειες!!!