Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Λαγάνα

    Συνταγή από:
    160
    Προετ. 130 | Μαγείρεμα: 25 | Μερίδες: 2 μεγάλες λαγάνες

    Ετοιμάστε μόνοι σας το αγαπημένο ψωμί της καθαράς Δευτέρας με σίγουρη επιτυχία ακολουθώντας την συνταγή μας!

    ΥΛΙΚΑ

    • 1 κιλό αλεύρι σκληρό χωριάτικο κίτρινο (εγώ χρησιμοποιώ Λήμνου Σταματέρη)
    • 650 ml νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο
    • 20 γρ νωπή μαγιά ή 10 γρ ξηρή
    • 2 κτσ μέλι
    • 20 γρ αλάτι
    • 60 ml ελαιόλαδο
    • 40 γρ ταχίνι (προαιρετικά)
    • Για την επιφάνεια
    • 4 κτσ νερό
    • 1 κτγ μέλι
    • 1 κτγ κορν φλάουρ
    • μπόλικο σουσάμι για πασπάλισμα

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Σε ένα βαθύ μπολ ή μία μπασίνα βάζουμε το εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Προσθέτουμε την μαγιά, το μέλι, 200 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
    3. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη τον χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες μέχρι να δούμε ότι έχει κάνει φουσκάλες. (Σε αυτή την φάση μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα την συνταγή θα έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα στις λαγάνες.)
    4. Προσθέτουμε το αλάτι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και σταδιακά τα υπόλοιπα 800 γρ αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς στο χέρι ή στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι (σε περίπτωση που κολλάει ελαφρώς δεν μας πειράζει).
    5. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα καθαρό αλευρωμένο μπολ την σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
    6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C πάνω κάτω αντιστάσεις.
    7. Βάζουμε λαδόκολλα σε 2 μεγάλα ορθογώνια ταψιά.
    8. Κόβουμε την ζύμη στα 2 και τοποθετούμε 1 σε κάθε ταψί, ανοίγοντας τις λαγάνες με βρεγμένα χέρια στο μέγεθος του ταψιού η λίγο μικρότερες σε περίπτωση που μας αρέσουν αφράτες.
    9. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με το μέλι και το κορν φλάουρ.
    10. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις δύο λαγάνες σε όλη την επιφάνεια και τις αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
    11. Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία για να δημιουργήσουμε τις κλασσικές τρύπες και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
    12. Ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα για 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινες και τραγανές!

     

     

     

     

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5