Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Γιουβετσάκι (κριθαρότο) με γαρίδες και κατίκι Δομοκού

    Συνταγή από:
    35 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 20 | Μερίδες: 4

    ΥΛΙΚΑ

    • 20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4 των 8-10 εκ.
    • 300 γρ. κριθαράκι καλής ποιότητας
    • 4 τομάτες
    • 12 τοματίνια
    • 40 ml ούζο
    • 150 ml λευκό κρασί
    • 1 λευκό κρεμμύδι χοντροκομμένο
    • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
    • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 4 στήμονες κρόκο Κοζάνης
    • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 1/2  ματσάκι  ψιλοκομμένο βασιλικό
    • 60 γρ. κατίκι Δομοκού
    • αλάτι θαλασσινό
    • 1 κτγ ζάχαρη
    • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Αφαιρούμε τα κεφάλια και το κέλυφος από τις γαρίδες, κρατώντας το ψαχνό τους και απομακρύνουμε με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού το εντεράκι τους.
    2. Σε μια βαθιά μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κεφάλια από τις γαρίδες, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι κομμένα σε χοντρές ροδέλες για 2 λεπτά.
    3. Σβήνουμε με 50 ml κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ενάμιση λίτρο ζεστό νερό, ελάχιστο χοντρό αλάτι, 4 στήμονες κρόκο Κοζάνης και βράζουμε (από την ώρα που θα κοχλάσει) σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά.
    4. Σουρώνουμε με σήτα και κρατάμε το ζωμό ζεστό στην άκρη.
    5. Τρίβουμε τις τομάτες στο χοντρό του τρίφτη, κόβουμε τα τοματίνια στα τέσσερα και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
    6. Ζεσταίνουμε μια βαθιά σωτέζα και προσθέτουμε 2 κτσ ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις καθαρισμένες γαρίδες, ψήνουμε μόνο για ένα λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τις γαρίδες σε ένα μικρό μπολάκι ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
    7. Τοποθετούμε το κριθαράκι στην σωτέζα με 3 κτσ ελαιόλαδο, το σωτάρουμε καλά 2 λεπτά να γυαλίσει σβήνουμε με 50 ml κρασί και μόλις πάρει βράση βάζουμε την φρέσκια τομάτα προσθέτοντας 1 κτγ ζάχαρη.
    8. Προσθέτουμε σταδιακά ζεστό ζωμό γαρίδας ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βράσει το κριθαράκι στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τα δικά μας γούστα.
    9. Τραβάμε από την φωτιά (να είναι ελαφρώς ζουμερό αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ζωμό) προσθέτουμε τις γαρίδες, τα τοματίνια, τα φρέσκα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε να φτιάξει η γεύση και προσθέτουμε το κατίκι Δομοκού ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το κριθαρότο.
    10. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.

    3 Αξιολογήσεις

    1. Μελίνα

      Πεντανόστιμο και πολύ ελαφρύ… Ό,τι πρέπει για τώρα το καλοκαιράκι!!!

    2. Δήμητρα

      Είσαι ο καλύτερος Σεφ που πέρασε από την Σύμη με διαφορά!!! Πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις Βασίλη

      Star

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5