Kitchen Village από τον Chef Βασίλη Καρανικόλα
  • Γιουβετσάκι (κριθαρότο) με γαρίδες και κατίκι Δομοκού

    Συνταγή από:
    35 λεπτά
    Προετ. 15 | Μαγείρεμα: 20 | Μερίδες: 4

    ΥΛΙΚΑ

    • 20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4 των 8-10 εκ.
    • 300 γρ. κριθαράκι καλής ποιότητας
    • 4 τομάτες
    • 12 τοματίνια
    • 30 γρ. ούζο
    • 40 γρ. ελαιόλαδο
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 50 γρ. ψιλοκομμένο βασιλικό
    • 60 γρ. κατίκι Δομοκού
    • Αλάτι
    • 1 κτγ ζάχαρη
    • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Καθαρίζουμε της γαρίδες κρατώντας μόνο το ψαχνό τους και καθαρίζουμε το εντεράκι τους.
    2. Κρατάμε τα κεφάλια τους, χαράσσουμε την φλούδα από τις τομάτες με ένα μαχαίρι ξεκινώντας από το κοτσάνι τους προς τα κάτω, κόβουμε τα τοματίνια  στην μέση και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
    3. Ψήνουμε τις τομάτες και τα κεφάλια από τις γαρίδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 5 λεπτά.
    4. Αφήνουμε δύο λεπτά να κρυώσουν οι τομάτες με τα τοματίνια και καθαρίζουμε την φλούδα τους. Στην συνέχεια, τρίβουμε την τομάτα σε ένα μπολ στο χοντρό του τρίφτη, προσθέτουμε την ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη.
    5. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με περίπου ενάμισι λίτρο καλά αλατισμένο νερό, τα κεφάλια από τις γαρίδες και βράζουμε για 8 λεπτά. Σουρώνουμε με μια σήτα το νερό σε ένα μπολ και πιέζουμε με μια κουτάλα καλά τα κεφάλια από τις γαρίδες να βγάλουν τον ζωμό τους.
    6. Ξαναμεταφέρουμε το νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες του. Σουρώνουμε το κριθαράκι, κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασε και το κρυώνουμε μέχρι να έρθει σε χλιαρή κατάσταση ώστε να σταματήσει ο βρασμός του. Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
    7. Τρίβουμε τις σκελίδες σκόρδου στο ψιλό του τρίφτη και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
    8. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τύπου wok προσθέτουμε 2 κτσ ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μισό βασιλικό, τις γαρίδες, μαγειρεύουμε για ένα λεπτό, φλαμπάρουμε με το ούζο και σβήνουμε με την τομάτα.
    9. Αποσύρουμε τις γαρίδες από το τηγάνι σε ένα πιάτο και αφήνουμε την τομάτα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για τρία λεπτά.
    10. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα τοματίνια και το κριθαράκι στο τηγάνι με λίγο νερό από το βράσιμο του ίσα ίσα να σκεπαστεί η επιφάνεια του μισό δάχτυλο και βράζουμε για ένα λεπτό μέχρι να δέσει.
    11. Τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε το κριθαρότο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κατίκι Δομοκού και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
    12. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.

    Μία Αξιολόγηση

    Γράψτε μια Αξιολόγηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *

    1 2 3 4 5